Recensioner

Gerry

Gus Van Sant tar med oss på en allegorisk resa.

Det börjar med en lång bilfärd. De sitter under tystnad, Matt Damon och Casey Affleck, som båda heter Gerry. Väl framme ger de sig ut på en dåligt planerad vandringstur, bort från spåren där alla turister håller till. De funderar på att ta sikte mot ”the thing”, eller ska de kanske bara strunta i ”the thing”? De kör sin egen grej istället, men går snart vilse, utan varken mat eller vatten. Resterande en timme och trettio minuter letar de efter en väg tillbaka, över berg, genom öken, i ett alltmer långsamt tempo. Och trots att karaktärerna blir mer och mer desperata händer det inte särskilt mycket i filmen. Inte om man bara tittar på ytan. Letar man däremot strax under, och försöker läsa filmen som en allegori, ja då kanske man plötsligt ser en skapande människa samtala med sig själv i ett försök att utveckla en idé. Eller så ser man någonting helt annat…

Gerry är Gus Van Sants första film i den så kallade ”dödstrilogin” som senare består av Elephant (2003), som kretsar kring en skolmassaker, samt Last Days (2005) som är inspirerad av Kurt Cobains sista dagar i livet. Tre filmer som kopplas samman tack vare det oundvikliga ämnet döden. Och kanske också tre filmer som alla berättar om någon slags förlust, något som tappats bort längs vägen.

Stilmässigt använder sig Van Sant ofta av ”den följsamma kameran”, och så även här. Under resans gång visas landskapet och Gerry upp under långa stunder helt utan klipp. Det skänker tid till betraktning och eftertanke, men bidrar tillsammans med det innehållslösa innehållet till att göra filmen onödigt segdragen. Men å andra sidan, om man ska gå på den allegoriska linjen tar det ju faktiskt lång tid att utveckla en idé, och gå vilse i den, så kanske är filmen precis så lång som den måste vara för att berätta det den vill säga – att det i konsten finns lidande även i det som aldrig blir. Eller vad den nu vill säga. Styrkan i en allegorisk film som denna är att den kan locka fram olika tolkningar beroende på vem det är som ser den. Det är vi som är Gerry. Det är oss det handlar om.

Gerry är en film som är svår att avfärda men samtidigt omöjlig att rekommendera. Om man inte vill bli påmind om hur självdestruktiv en skapandeprocess kan vara. Eller om man gillar att tolka, vrida och vända, undersöka möjligheter i det som på ytan kan verka ytligt. Då passar den utmärkt.

av Tage Olsson


Titel: Gerry
Regi/manus: Gus Van Sant, Matt Damon, Casey Affleck
Genre: Drama/Äventyr
Medverkande: Matt Damon, Casey Affleck
Längd: 103 min
År: 2002
Land: USA
Språk: Engelska
Ålder: från 15 år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.