Recensioner

De sju samurajerna

Att recensera “De sju samurajerna” från 1954 är som att vässa ett svärd och långsamt pressa det igenom bröstet. Det är en film av män, om män och den visas under en period av utbildningen när en mycket stor del av filmhistorien verkar kretsa kring manliga genier. Världens filmkritiker är dessutom överens om att Akira Kurosavas De sju samurajerna hör till de 100 mest inflytelserika verken genom tiderna och det finns hundratals recensioner som prisar dess förtjänster. 

Vad kan jag tillföra? 

Jag begår en långsam harakiri genom att lista fem grejor som skaver vid en visning 66 år efter premiären. 

  1. Inledningstexterna (漢字) rullar i en evighet, understödda av skräniga stråkar och skramlande tamburiner. Häftigt först. Men efter en stund eldar de för kråkorna. Nu får det börja.
  2. Det är många, många medverkande i filmen. I stridsscenerna är det svårt att se skillnad på vän och fiende – om han inte råkar sitta på en häst. 
  3. Undertexterna drunknar i ett kroppsspråk som 2020-tals människan inte är gjord för: ”Nu är jag sur. Nu är jag förfärad. Nu är jag ledsen. Nu är jag full av ilska.” Om någon skulle agera på det här sättet när hen söker teaterhögskolan skulle antagningskommittén ringa efter väktare. 
  4. Samurajerna dricker sake på samma sätt som de talar känslor: i väldigt stora klunkar. Aldrig i mindre ransoner än en karaff. 
  5. ”Horse? I thought it was a big mouse!” skämtar samurajen och byborna slår sig kollektivt på knäna av skratt. Jag skruvar på mig och tänker en förbjuden tanke: ”Åsa Nisse var också bra – på sin tid”.

Ja. Det var väl min karriär i filmbranschen.

Här följer några länkar till hyllningskören: 

https://www.theguardian.com/film/2011/dec/14/my-favourite-film-seven-samurai

http://www.bbc.com/culture/story/20181025-why-is-seven-samurai-so-good

https://www.rottentomatoes.com/m/seven_samurai_1956

https://www.empireonline.com/movies/reviews/seven-samurai-review/

https://kritiker.se/film/de-sju-samurajerna/


Film: De sju samurajerna
Manus: Akira Kurosawa, Shinobu Hashimoto, Hideo Oguni
Regi: Akira Kurosawa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.