Krönikor

Min inre Cowboy

Min arbetskamrat berättade i våras att hennes pappa är en cowboy. Hon berättade att hon i lågstadiet skrutit om det för sina klasskompisar men att de inte trott henne, men en dag stod han där. Alla hade bara gapat.

En riktigt cowboy i rosa skjorta och vit hatt kom och tog henne i handen och red iväg med henne i solnedgången. 

Så Rio Bravo inleds med cowboys på häst: Howard Hawke’s RIO BRAVO i gult snyggt 50-talstypsnitt. Starka män på starka hästar. 

Scen nummer två: barscenen och karaktärsintroduktionen av Dean Martin. Den är som en dans. Jag är så obevandrad i westerngenren så jag placerar i andra fack. Scenen påminner mig om en scen ur en dansfilm jag såg första gången i gymnasiet: Enter Achilles.

Män dansar med öl och slåss på en krog, inte lika svettigt som i Rio Bravo bara men båda lika välkoreograferade. 

Scenen i baren i Rio Bravo avslutas med att Sheriffen John Wayne äntligen får lite hjälp av sin återfunna vän, alltså Dean, och filmen handlar fortsatt om deras inte helt okomplicerade vänskapsrelation. 

En Netflixserie utan cowboys men med en sheriff är Manhunt: Unabomber. Alltså det är den där minirollen som kommer in i mitten av serien. Jag har aldrig tidigare fattat grejen med cowboystilen men blev febrig av att se honom. Jag ville se ut som honom. Jag är efter det så mycket jag kan i kontakt med min inre cowboy men jag förstår att den tyvärr är högst ytlig, och när jag ser Rio Bravo bekräftas det. Jag undrar var man kan köpa den där fläckiga koskinnsvästen som bad guy har mer än vad jag funderar över vänskapsrelationen som gestaltas. 

Det finns ju klart andra saker med filmen som är koskinnsminnesvärda: Dean Martin får tillbaka kläder som sparats av John Wayne som ett ömhetsbevis, att Hawkes har bestämt sig för att the bad guy ska vara inlåst genom hela filmen, placerad alldeles intill våra huvudroller men framförallt det som jag tycker gör filmen värd att se: Sångnumret med Dean Martin. Värt att kolla om igen:  

Dean Martin är ändå en riktigt cowboy. 

Så hur ser min cowboykarriär ut idag? Jag har börjat spela Red Dead Redemption II. 

av Marie Herdensjö

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.