Krönikor

Min idé är bäst

Jag tror jag har fått världens bästa idé till en tv-serie. Alla kommer tycka den är jättebra och underhållande och tv-kanalerna kommer fightas om vem som ska få köpa den. Alla kommer vilja ha den. Nej. Det kommer de inte. Vägen till en färdig produkt är betydligt mycket längre än vad vi trodde från början och det är många parter där emellan som ska säga sin åsikt.

Det som författare vill skriva….
Det som regissörerna vill regissera….
Det som producenterna vill producera….
Det som skådespelarna vill spela….
Det som kanalerna vill visa….
Det som publiken vill se….

….är inte alltid samma sak!

Det här skrev jag ner i mina anteckningar den 8/1 – 2020 när Niclas Ekström var här och föreläste om att skriva för tv. Jag räknade punkterna, sex stycken. Sex olika viljor har makten över vad som kommer visas på tv och inte. Inom varje kategori vill alla såklart olika saker också, det blir ännu fler viljor. Sen kanske någon precis har skrivit en serie som liknar din idé, då försvinner den på grund av det. Detta är alltså jättesvårt. Kommer våra koncept någonsin bli till serier som visas på tv?
När vi skriver våra koncept ger vi oss in i en gissningslek. Vi kan aldrig veta om vår idé är rätt just då, vi kan bara gissa. Så vad gör vi under tiden?
Vi skriver och skriver och skriver och skriver och hoppas att något av det vi utvecklar kanske, förhoppningsvis, blir en färdig serie någon dag. Någon dag. Den dagen kan ibland kännas väldigt långt bort och ibland kan kreativiteten behöva en extra boost för att vi ska orka fortsätta skriva. Inte bara det, ibland går vi så långt
in i våra idéer att vi fastnar där. Vi behöver helt enkelt vidga våra vyer litegrann. Vi behöver ett manus jam. Utan att gå in för mycket på detalj kan jag säga att det är en övning som hjälper en komma på nya idéer. Idéer som man kanske aldrig hade kommit på annars. Det ger en chansen att släppa alla kreativa spärrar och prova helt nya riktningar. Under manusjammet kom vi sammanlagt på 25 sprillans nya idéer och av dessa valde vi ut några stycken som vi sedan utvecklade vidare. Jag känner mig stolt över det konceptet vi
skapade i vår grupp. Vi tog inte oss själva på så stort allvar när vi jobbade med idéen och jag tror verkligen det hjälpte. Det är så lätt att ta allt det man skriver på så otroligt stort allvar och ibland kan det bli ett hinder. En övning som manus jammet gör att allt blir på skoj och lyckas man behålla den känslan när man går in i arbetet, öppnar man många nya dörrar.
Min idé är bäst. För jag har varit på ett manus jam och lärt mig att inte ta min text så seriöst. Välj mig. Det funkar inte så men vi kan ju försöka ha kul på vägen i alla fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.