Krönikor

En kurs i självutlämning

I ärlighetens namn hade jag ingen koll alls på författaren Sara Villius innan. Kunde kanske erinra mig om att jag hade läst namnet i förbifarten i någon boktipsspalt, men inte mer än så. Vi blev hur som helst uppmanade att bekanta oss med hennes senaste bok, Madonna, inför Saras kommande gästföreläsning, vilket jag gjorde.

Läsupplevelsen vad Madonna beträffar var lite som en emotionell bergochdalbana, där sinnesstämningen hos mig som läsare pendlade mellan kittlande fascination och obekväm igenkänning. Allt var så på pricken, den här Sara visste uppenbarligen ett och annat om hur man beskriver känslor och tankar som är välbekanta, men också ofta väldigt diffusa.

Det var en värdefull tillgång att ha läst boken innan Saras gästföreläsning, för mycket av samtalat handlade om hennes skrivprocess och hur boken kom till. Jag var idel öra, för jag insåg snabbt att Saras sätt att skriva påminde väldigt mycket om mitt eget. ”Sällan och lite”, inget överdrivet ordbajseri och väldigt sparsamt med omarbetning. Det som står, det står. Kanske finns det hopp för någon som jag ändå?

Sara hade även ett antal korta skrivuppgifter till oss, vi ägnade bara några minuter åt varje och det gällde att skriva ner tankarna utan att uppehålla sig för mycket vid dem. Bland annat skulle vi beskriva ett kök vi minns, men den uppgift som gjorde tydligast avtryck i mitt minne var den där Sara uppmanade oss att skriva om skam, något vi skämdes för. Jamen ni hör ju, det blir inte mer självutlämnande än så.

Och självutlämnande, det var vi verkligen. Den som ville fick läsa upp sin text och det blev en otroligt fin stund där det delades frikostigt från individ till kollektiv. Det var en ynnest att ta del av, och i slutet av dagen kände jag mig både ödmjuk och full av beundran, inte bara för den där Super-Sara utan för den fantastiska klass som är MF19.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.