Vad vi gör

Bilderna i ljuden

Senaste åren har efterfrågan på ljuddraman ökat från produktionsbolag och plattformar, en trend som ser ut att hålla. För manusförfattare är det roligt, både för att uppdragen blir fler och för att formen är relativt outforskad, med spännande möjligheter att hitta nya sätt att berätta.

Under hösten och i blocket Ljud- och radiodrama fick MF19 i fem grupper spela in var sitt ljuddrama, scener ur längre tänkta berättelser kring karaktärer som de utvecklade i föregående block.

Nicolas Kolovos, som bland annat regisserade ljuddramat Den enögde kaninen för Sveriges Radio, handledde manusrummen i Svenska grammofonstudion. Grupperna fick skriva, skådespela, regissera och klippa sina draman i en kollektiv process, för att till slut avsluta blocket med att spela upp och prata om projekten.


Irrbloss. / Story: Gustav Collin, Simon Hultin, Lisa Lundström, Andreas Mortensen och Andreas Nygård. Huvudförfattare: Andreas Mortensen. Regi: Andreas Nygård. Klipp och ljuddesign: Andreas Mortensen och Andreas Nygård. I rollerna: Nora Malm som Frida, Johan Asplund som Kevin, Anna Laurin som Mamma, Andreas Nygård som Administratör och Simon Hultin som Radioröst.

Ufot. / Story: Jenny Hellman, Johannes Strömer, Jessie Hartikainen-Wichert, Tage Olsson, Johan Salberg. Manus: Jenny Hellman. Regi och bearbetning: Johan Salberg. Klippning: Johan Salberg och Jessie Hartikainen-Wiechert. I rollerna: Johan Salberg som Kevin, Johannes Strömer som Frank, Lisa Gripenberg som Malin, Jessie Hartikainen-Wiechert som Karin, Dorian Andersson som Hyresvärd och Nicolas Kolovos som Pappan.

Farligt nära sanningen. / Story: Nora Malm, Hiba Fawas, Daniel Andishmand, Susanna Martelin och Hjördis Engberg Pramling.
Regi: Nora Malm.  Klippning: Daniel Andishmand. Klippassistent: Hiba Fawas.  I rollerna: Hiba Fawas som Francisca,  Daniel Andismand som Jörgen och Susanna Martelin som Karin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.