Studerande MF20 Vilka vi är

Josefin Taljegård

Varje dag kan jag fascineras över hur fantastisk världen och människan är. Tänk på allt vi kan göra. Sätta en flagga på månen! Åka ubåt! Prata med någon i Japan! Skicka drönare som bombar på andra sidan jorden – Nej! ALLT här i världen är inte fantastiskt, absolut inte. Det kanske inte är möjligt att lösa alla världens problem, men ökad acceptans, empati och medmänsklighet tar oss åtminstone en bit på vägen. Därför vill jag göra film som greppar tag i publiken och får dem att gå i någon annans skor i ett par timmar. Jag vill skriva manus som inte väjer för att kommentera samhället, men som sätter individers kamp för utveckling och kärlek i centrum. Jag är gärna personlig i mitt skrivande, men inser också vikten av kommersiell film och dess förmåga att sprida budskapet till en stor publik. Ämnen som inspirerar mig är skuld, ambition, kärlek och revansch. Jag tenderar att skriva mest drama, men jag hoppas att jag under min tid här på Yrgo kommer att utveckla mitt komiska skrivande också.

Ett behov av att vara kreativ har alltid funnits i mitt liv och det har tagit olika former genom åren. Som konståkare på svensk och internationell elitnivå har min förmåga att berätta historier till musik och få fram känslosamma reaktioner hos publik och domare alltid uppskattats. Konståkningen, tillsammans med ett tidigt utvecklat filmberoende, lockade mig till skådespeleri och utbildning vid bl.a. New York University TISCH. Under utbildningen fick vi även testa på andra yrkesroller och min ambition för skrivandet växte genom de kortfilmer, och pilotavsnitt för en webbserie, som jag var med och skrev där. Jag har också en ekonomexamen vid Göteborgs universitet. En lärorik livserfarenhet på många sätt, men det jag främst tar med mig är min kandidatuppsats i marknadsföring. Jag undersökte behovet av en jämställdhetsmärkning av film och vilka faktorer som en märkning skulle kunna baseras på. Arbetet med uppsatsen fick mig att tänka mer på hur jag skulle kunna påverka vilka filmer som görs i Sverige. Det går inte att bara klaga på dagens ojämlika situation, utan det gäller att själv vara produktiv och skriva manus som sätter kvinnor i fokus. Jag är glad över möjligheterna den här utbildningen ger mig; att växa tillsammans med mina klasskamrater och utvecklas till professionella manusförfattare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.