Recensioner

Quick

I vanliga fall är det en nackdel att inte kunna någonting om Quickfallet. Det är inget som jag skulle säga på en första dejt. ”Tjena! Jag kan ingenting om Quickfallet. Vad dricker du för något?” Men i detta fall skulle jag säga att det endast var en fördel. En annan fördel är att jag inte behöver vara rädd för att spoila vissa grejer i denna recension. Såklart kunde jag lite grann. Jag hade för mig att han var psykiskt sjuk på något sätt och hade påstått sig ha begått mord som han i verkliga fall inte hade begått. Samt att han egentligen hette Sture Bergvall. Men det var väl i princip det.

Något som gjorde filmen spännande för mig var faktumet att jag inte visste att han idag var en fri man. Detta gjorde att jag hejade på honom något enormt. Det fanns en spänning. Kommer rättvisa skipas eller kommer han att ruttna bort i ett fängelse?
Vi blir tidigt presenterade för filmens protagonist Hannes Råstam, arketypen av en murvel, spelad av Jonas Karlsson. Han får tidigt i filmen höra talas om att det finns de som tror att Quick är oskyldig och får tag på en bok om honom som han plöjer igenom. Sedan vill han helt enkelt ha konkreta bevis på att Quick verkligen är skyldig och historien tar sin början. Att det är via hans ögon som vi får skåda Thomas Quick (som jag från och med nu kommer att kalla honom i denna recension) tycker jag är smart. Det gör så att vi får stiga in i hans skor och tillsammans med honom vara osäker på om Quick är skyldig eller inte. Vi upplever hans osäkerhet, hans ilska och hans passion. Det hade varit en helt annan film om vi från barndomen hade fått följa Quick och se vad som ledde fram till hans öde. En bättre? Bara gudarna vet det.

I filmen görs det tydligt vilka alla karaktärer är genom att det kommer upp en text under dem när de presenteras. Även om det kan kännas lite pajigt, så gör det filmen enklare att följa.
Hannes anställer tidigt i filmen en sidekick, nämligen Jenny Küttim (Alba August), som sedan blir indragen i hans besatthet om Quick-fallet. Hon fungerar både som en hjälpare och en spegel. Hon hjälper Hannes mycket. Hon får tag på ett förhörsprotokoll från ett av fallen, pratar med en professor om Quicks medicinintag, tar reda på att Quick hade alibi under ett av morden, samt ser till att benbitarna från ett av fallen får inspekteras av en oberoende expert. Hon fungerar även som en spegel då hon delar Hannes besatthet och mycket väl kan bli som honom på äldre dagar, vilket faktiskt skedde på riktigt när hon tilldelades Stora Journalistpriset några år efter Hannes.

Hannes får sedan till en intervju med Quick och de kommer under filmens gång närmare och närmare varandra. I början står han fast vid sina erkännanden, men halvvägs in i filmen, the mid-point, så säger han att han inte begått några av de mord som han erkänt.
En annan sak som jag i alla fall inte kände till och som var väldigt bra för filmen, var vändpunkten då Hannes fick bekräftat att han hade cancer i bukspottskörteln. Plötsligt var det betydligt mycket mer som stod på spel. I utbildningen pratar vi mycket om att slumpen är det värsta att ha med i en film, men här var det ju verkligen slumpen som gjorde att vi fick reda på detta. Han råkade krocka med sin bil och vi fick efter detta reda på diagnosen, när de röntgade honom. Detta kanske inte är den ideala filmen för aspirerande manusförfattare. Vi får även tidigare i filmen stifta bekantskap med Hannes familj och unga barn, vilket såklart gör cancerdiagnosen mer dramatisk. Barnet kommer att växa upp utan en pappa! Både frun och barnet verkar dock ta cancerdiagnosen hyfsat bra. Barnet verkar inte alls ta det så allvarligt utan konstaterar bara att en av hennes klasskompisars pappa också är död. Men så här kanske ett barn i verkligenheten också hade hanterat det? Det är för stort för att hantera. Frun konfronterar honom med varför han inte har sagt något, men sedan verkar hon också vara fine med det. Nu bygger detta på en verklig händelse och det kanske var så här i verkligheten, men annars hade nog mer drama kunnat ha sugits ut ur denna händelse.

Det som uppstår med diagnosen, förutom det självklara i att hans liv snart är slut, är ett time-lock. Kommer han hinna skipa rättvisa för Thomas innan det är för sent. Innan han dör. Jag blir mer investerad i filmen och hejar på honom.

I andra halvan av filmen görs det väldigt tydligt att Quick är oskyldig, genom att vi skiftar point of view från Hannes håll och får se vad som verkligen hände och något som funkar är avskyn man känner mot filmens antagonister, de som får Quick att erkänna alla mord samt uppmuntrar honom att skapa falska minnesbilder. Känslan av att vilja skrika åt skärmen förekommer ofta, även om karaktärerna kan kännas lite eller väldigt cartooniga. Man vill också skrika åt Hannes varje gång han vacklar i sin övertygelse om att Quick är oskyldig.

Det är heller ingen ”walk in the park” för Hannes att få det bekräftat att Quick är oskyldig. Det är alltid något nytt hinder som kommer upp för att allt ska falla på plats. Det håller igång filmen.
David Dencik gör en bra insats som Quick, en man som bara vill ha terapi, kontakt och benso, och visar upp både hans varma samt dråpliga sida och det är fint att se han och Hannes komma närmare och närmare varandra.

Ibland är filmen komisk. Här tror jag att det ibland är frivilligt och ibland ofrivilligt, vilket gör att tonen i filmen skiftar då och då. I förhören och det vi får se av när Quick återskapar brottsplatser är så bisarrt att man inte kan låta bli att skratta högt även om det kanske inte är särskilt långt ifrån hur det verkligen gick till.

Det finns också en del flashbacks i filmen, när vi får se delar av morden på ”Quicks offer”. Jag vet inte riktigt om de är nödvändiga och det känns som att det kanske blivit mer effektfullt om vi inte får se dem. Det känns mer som att regissören Mikael Håfström vill ”showa off”, om ni ursäktar min svengelska. Visa vad han lärt sig i Hollywood. Filmen är också kryddad med effekter och stilistiska grepp som hade kunnat strykas.

Mikael Håfström har inte skapat en Oscarsvinnare direkt, men det är en film jag följer med nöje samt är investerad i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.