Recensioner

Call my Agent

Netflix-serien Call my Agent utspelar sig på en agentbyrå i centrala Paris. Vi får följa fyra agenter som jobbar bakom kulisserna för etablerade skådespelare och statister. Bland stora egon och magnifika visioner är agenternas jobb att hålla sig stabila. Ständigt får de backa och anpassa sig för att rycka ut mitt i natten och rädda en kärleskrank diva från ensamheten eller hindra en klient från att göra något drastiskt.

Agenterna är lika mycket vinstdrivande karriärister som omhuldande terapeuter. I de olika avsnitten får tittaren följa framför allt Andreá Martel, Mathias Barneville och Gabriel Sarda och deras assistenter. Andréa är intensiv, framgångsrik, gay och en ”tom förförerska” vars liv kan beskrivas som en ständig representationsfest. Mathias porträtterar bilden av den franska, otrogna affärsmannen som försakat sina barn och Gabriel kämpar med olycklig kärlek och sviktande självförtroende. Tillsammans utgör karaktärerna en varierad repertoar och berör teman som framgång, jämlikhet, bekräftelse och gamla mönster som möter nya. Serien lyckas problematisera dessa teman utan att moralisera. Syftet är underhållning, att beröra utan att gå på djupet men samtidigt väcka eftertanke.

Kollegorna är vänner, trots irritationsmoment och intern konkurrens och en stenhård chef som ställer orimliga krav. Karaktärerna försöker kombinera sina egna komplicerade kärleksrelationer med att medla mellan impulsiva regissörer och praktikaliteter. Genom seriens säsonger misslyckas de, utvecklas och förändras. Ena gången är protagonisten antagonist och tvärtom och trots att de beter sig själviskt och irrationellt väcks ett känslomässigt engagemang. Kanske eftersom serien inte innehåller några övermänniskor, utan snarare kämpande personer med talanger och brister.

Serien har högt tempo och många komiska inslag. Flera gånger vrider jag mig över pinsamma förvecklingar och obekväma situationer, men ändå blir det aldrig tramsig. Istället lyfter serien osentimentalt, och utan att be om ursäkt, filmbranschens traditionella spelplan och villkor. Filmskapande kvinnor i minoritet på Cannesfestivalen tas upp som ett trist faktum. Juliette Binoche förekommer en framstående regissör när hon slickar honom i ansiktet för att slippa gå på ett affärsmöte som hon vet kommer mynna ut i en date.

Trots att serien utspelar sig i en relativt liten värld lyckas den hålla mitt intresse. Det är ett välkommet tillskott att som omväxling inte se en enda polis eller död kropp. Istället är det relationerna, och det lika svåra som komiska i att vara människa, som står i centrum.

I Frankrike har serien 3-4 miljoner tittare och regissören Fanny Herrero har rönt stor uppmärksamhet. Första säsongen kom 2015 och den fjärde och sista säsongen 2021. Kända skådespelare som medverkat är Charlotte Gainsbourg, Sigorney Weaver, Jean Reno och Juliette Binoche. Kemin mellan skådespelarna är påtaglig och dialogen rapp, rolig och smart. Eller vad sägs om ”när allt går åt skogen finns filmen alltid där.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.