Recensioner

En runda till

Martin är en oinspirerad gymnasielärare, han har tappat stinget både på jobbet och i hemmet. Hans elever är missnöjda och tycker inte att hans engagemang håller måttet, hans fru ser honom knappt. Martins kollega Nikolaj berättar om en teori den norske psykologen Skårderud myntat som går ut på att människan fötts med 0.5 promille för lite alkohol i kroppen. Martin, Nikolaj och två andra lärare bestämmer sig för att prova teorin och göra en studie av hur det i praktiken skulle vara – de ska hela tiden bibehålla 0.5 promille alkohol i kroppen. Regeln är att de bara får dricka fram till 20.00 på vardagar – aldrig senare eller på helger.

Succesivt blir det enklare att undervisa, eleverna blir begeistrade och Martins fru får åter hopp om deras relation. Framförallt blir det enklare och roligare att möta vardagen, men Martin vill utmana, han vill se om de kan gå ännu bättre med högre promille.

Druk är i grund och botten en berättelse om att våga släppa taget. Om att våga ta risker, om att våga ge livet en chans. Det är också ett kärleksbrev till alkoholen och samtidigt ett bevis på att alkohol inte löser några problem. En runda till, alla får en ny chans på livet – vad gör vi med den chansen?

Hade det att göra med att det var månader sen jag senast såg en film på bio, ja det tror jag, men likaså var det underbart att få skratta och gråta till en film som visste precis vad den gjorde.

Efter att den gamla dogme 95 auteuren Vinterberg nu vunnit Oscar för bästa utländska film är en amerikansk remake i görningen, inte något som varken borde förvåna eller locka någon. Druk är en film som osar Danmark och som Vinterberg själv uttryckt det ”På Grönland finns det hundratals ord för snö i danskan hundratals ord för alkohol.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.